F1 rocks!

I väntan på F1-säsongen, spola fram till 9:16.

Dumma sega jag

I minst 5 år, kanske 10, har jag haft en idé i huvudet om den perfekta prylen. Så igår läste jag om en apparat som till viss del liknar den jag tänkt men inte fullt ut. Min är förstås bättre. Skillnaden är att de faktiskt fått tummarna ur och gjort den. En sökning via PRV i en patentdatabas visar att någon fått patent på det jag tänkt - 2009. Fan fan fan, det skulle vart jag. Nu är patent ganska röriga att läsa, men jag tolkar det skrivna som att det är min idé. Det är irriterande att jag inte skickade in en ansökan när idén poppade upp. "Then I would be rich and famous and I could eat chocolate and mayonnaise all the time."

Hårdkokta jurister som vill jobba gratis för en god sak (mig) kan höra av sig, så kanske vi kan vrida ihop ett patent som klår alla de andra amatörerna.

Va va de ja sa!

Minns mitt inlägg 2010-01-09 @ 08:49:08. Länk.

Salinger

SvD:s läsare har röstat fram JD Salingers bok "The Cather in the Rye" (Räddaren i nöden) till världens bästa bok. Den skrevs 1951. Idag fick jag tummarna ur och bokade den på biblioteket. Nu ser jag att Salinger avled idag. Känns lite spooky. Mitt lån måste varit det som fick honom att känna sitt livsverk fullbordat.

The Knife på operan

Ett av mina favoritband The Knife har under snart 10 år gett våra hjärnor, hjärtan och trumhinnor något att njuta av. Nu ger de oss något rejält att bita i. Den performance opera (byggd på Darwins "On the Origin of the Species") de gjort musik till släpps på cd. Här kan man läsa mer. Har inte hunnit lyssna in mig än, prioriterar snabbhet före innehåll denna gång. Är dock lite rädd för att den kan vara aningen svårt att ta till sig.

Födelsedagspresent

Äntligen har jag hittat en bra present till Stora M:s födelsedag:

Reklam



WTF * 2

Alltså, jag är ingen sportnörd, men...
Leksand - Troja/Ljungby  2 - 5
Jag är inte idrottspsykolog heller, men ett sånt resultat borde upp för djupare analys. För de som inte vet, så leder Leksand Allsvenskan och med ambitionen att gå upp i Elitserien känns detta som ett skämt. Troja ligger näst sist. Leksand spelar hemma. Jag hoppas att min teori stämmer, dvs att de tränat ner sig för att vara i toppform i kvalserien, för en gångs skull.
Men en riktigt stor sportskandalen kan ske imorgon. Då presenterar Ferraris årets F1-bil och den verkar inte bli helröd. Jag repeterar så att ni är säkra på att ha läst rätt, inte helröd. Nu kommer jag inte att hålla på Alonso/Massa, men hallå. När de släppte Kimi R anade man att det stod fel till i huvudet på dem, men någon ordning får det väl ändå vara på tokigheterna.

Världens viktigaste promenad

Lite överdrivet kanske, men ur mitt perspektiv och med en en aftonbladsrubriksättares sinne så. Ja, du läser ju i alla fall :-) Promenaden. Jag har sedan jag klarade mitt nyårslöfte fallit ner i ett djupt lathetsträsk. De idiotiska mätningarna på vågen talar sitt tydliga språk. Jag bestämde mig därför igår att ut och traska idag. Vad händer då? Den utlovade snöstormens förtrupp anländer. Stark i sinnet tar jag mig trots det ut. Jag är så duktig. Jag bevisade att det bara är viljan som sätter stopp för det man vill nå. Lev och lär: Just do it!

Vakenhetspredikator

Jag somnade 23:30 igår. Vaknade 6:30. Pigg som en alika. Eller? BLT skriver idag om sömn, eller rättare sagt brist på sådan. Kunde förstås inte låta bli att göra testen de länkar till. Alectas Vakenhetspredikator. Jag trodde att jag var lite trött, men orkade inte känna efter. Skönt då att få konkret svar på vilket.

Jag ligger just nu på låg trötthet, men riskerar att bli trött 00:36. Härligt! 14,5h timmars fullt ös!

Depeche Mode Malmö igen

Så här såg kvällen ut (obs orka bläddra, det lönar sig):

 In chains

 Wrong

 Hole to Feed

 Walking in My Shoes

 It's No Good

 A Question Of Time

 Precious

 World In My Eyes

 Insight (sjöngs av Martin)

 Home (sjöngs av Martin)

 Miles Away / The Truth Is

 Policy Of Truth

 In Your Room

 I Feel You

 Enjoy The Silence

 Never Let Me Down Again

Encore:

 One Caress (sjöngs av Martin)

 Stripped

 Behind The Wheel

 Personal Jesus

The End...

Alltså inte en enda låt från de fyra första albumen
   
vilket jag tycker är snudd på tjänstefel.

Och inte heller från

men det tackar jag för.

Mitt tyckande om konserten ligger mycket i låtvalet. De har ett enormt förråd att plocka ur och så envisas de tex med att spela sin sämsta låt någonsin Miles Away. Tre ballader sjungs av Martin L Gore, men de väljer att inte ta Somebody. Sen har jag svårt för deras rockigare låtar. Jag är lite tagen av mäktigheten i deras show, men är långt ifrån knockad. Det är en ganska bra konsert. Jag menar, har man låtar som Enjoy the Silence och Stripped i  katalogen, kan man inte misslyckas. En sak störde jag mig lite på... Jag tror inte Gahan sjöng refrängen i It's a Question of Time, Enjoy the Silence och Stripped en enda gång, utan överlät det till oss i publiken. Lite tråkigt. Särskilt för de som stod nära mig. :-)

Och hur proffsigt är det att spela fel: 

Det hade garantera inte hänt på deras rullbandsturnér på 80-talet :-)

Sorry, men det var bättre förr. Nästa gång grabbar gubbar, hör av er så ska jag välja låtar till er! Jag kan ta på mig att göra bakgrundsfilmerna oxå.

Kändisspotting: Anders "Hipp Hipp" Jansson.

Depeche Mode Malmö


© Arsotid


© Arsotid

Set list Spotify:
Depeche Mode 2010 Malmö

Live blogg:
http://blogg.expressen.se/anders/

Fler & aningens proffsigare bilder:
rockfoto.nu

När hjärnan och hjärtat svalnat kommer de att tala ut om konserten.

Fantomhalvan

Så var hon på plats i cd-spelaren. Karin Ström.



"Och du sa efter det här kommer du aldrig mer
att skriva en ledsen sång
Och jag sa då kanske jag måste gå härifrån
för ledsna sånger är vad jag handlar om."


För snåljåpar som ändå vill lyssna: Karin Ström – Fantomhalvan
Hennes första album för dom stackare som missat den: Karin Ström – En saga om en sten 
Jag är dock lite frågande till om detta är bra uppladdningsmusik inför en Nitzer Ebb konsert?


Valet 2010

Will you take the red pill or the blue pill?
   

Marcus Birro

Eftersom man ser så lite av honom i media nu för tiden (den som inte fattar ironin i detta får fan se till att köpa en tidning eller sätta på tv:n!) tänkte jag lyssna på en av hans böcker. Tyvärr blev det en Daisy-inläsning, min första tror jag, och jag ska akta mig för dem. Men man vänjer sig kanske. Storyn har redan efter några minuter gjort intryck.


1984 1986 1988 1998 2010

Imorgon är det dax! Depeche Mode. I Malmö. Femte gången och tolv år sen sist.
En liten resa genom åren:

Lund 1984
Kolla 1:34-2:19. Så snyggt! Och i havet vid 2:31-2:42, någonstans står Mr Arsotid & Co!

Köpenhamn 1986

Förband Talk Talk och New Order. Minns annars att en break dancande gubbe
spydde på min hand som tack för att jag skänkte honom en tia.

Göteborg 1988
Jag är hemskt ledsen, eller kanske inte. Det finns en bild på mig från den konserten. Sminkad i svart. Tyvärr hittar jag den inte i det kaos som råder i det analoga fotoarkivet. God bless digitalfoto!
Samma år såg jag Nitzer Ebb i Hultsfred. De spelar nu förband åt DM.

London 1998
En Best of-turné. Vi bodde nästgårds och körde bil till Wembley. Om inte konserten i sig var en upplevelse så var bilkörningen det... 

Och som av en händelse så har jag börjat läsa Steve Malins "Depeche Mode - A Biography". Kul att läsa hur de bildades osv. Visste ni tex att Vince Clarke upptäckte Dave Gahan när han som ljudtekniker provsjöng PA:t inför en konsert med Martin Gores gamla band, ett han hade ihop med Robert Marlow? Eller att DM (fast de hette Composition of Sound) spelade tex Photographic på bas och gitarr?

Markastugölen on the Rocks

Morgonen avnjöts idag i solen på


Kulturrapport

Så var jag igenom Gentlemen/Gangsters. Jag är mycket splittrad. Historian i Gentlemen är störtskön. Sen kommer Gangsters och ställer allt över ända. Kanske är den oxå störtskön, men den vävs in i så många ord och utsvävningar att man tappar tråden. Är inte ens säker på att jag får ihop vad som egentligen hände, gör författaren det själv? Östergren skriver ibland så att man kommer på sig med att man inte hört vad man just läst. Det flödar bara en massa ord. Ibland så svåra att man undrar om de bara är där för saken och formens skull. Minns mitt inlägg från 10/1. Jag kan spä på med - hugfästelse, oförvitlig etc. Någon skriver: "Själv uppfattade jag snarare Östergrens ymniga bruk av 'svåra' ord i Gentlemen som en berättarhållning, ett slags narratologisk/lexikologisk snobbism, som för att understryka brådmogenheten hos den överbegåvade unge prosamaskinisten." Jag skulle inte kunna uttrycka det krångligare själv. Hur som helst, böckerna är trots allt värda att läsa, ibland riktigt bra. Många trådar förblir ouppnystade, men sånt är ju livet. De som inte orkar läsa kan vänta på tv-serien.

Så var det ju så att jag lyssnade på Gentlemen som ljudbok, läst av Björn Kjellman, och kombinerat läste och lyssnade på Gangsters, läst av Reine Brynolfsson. Jag var lite skeptisk till att ha olika uppläsare, men med facit i hand känns det helt rätt. Den sprättigare tonen i Gentlemen och den vemodigare i Gangsters bärs perfekt av dessa röster. Reine är förövrigt en riktigt grym uppläsare. 

Om du bara har 1,5h över för kultur kan du med fördel lägga dem på filmen Darling.



Jag vet att den inte är på heta-listan längre, men den är smärtsamt bra. Jag trodde aldrig jag hellre skulle vilja krama en smårund gubbe än en snygg blondin. Segerström fick en Grammis för rollen som Bernhard och är lätt värd den. Fans av Ebba & Didrik får dessutom sig ett kul återseende.

Ett gott skratt förlänger livet


eller...?

Ronnie P

I väntan på F1-säsongen får man njuta av sånt här:



Ronnie Peterson kör ett varv på Anderstorp. Och tro det eller ej, jag har bott en vecka där han passerar vid 13 sek.

En kul nyhet (källa) är att Ronnie Petersons museum ska flytta från Örebro till Autoseum i Simrishamn, i påsk. Som jag fattat det tillfälligt, men det är en given dagstur!

Musik som speglar livet

Dags för lite musik, inspirerat av veckan som gått: chokladpudding istället för bajs, P3 Guld och nästa veckas stora grej som jag nästan, men bara nästan glömt, gissa vad:

För de som joinat Spotify: JiM Timme-05

Övriga stackare spring snarast till en skivaffär nära dig och handla: 
* Håkan Hellström – Mitt Gullbergs Kaj Paradis
* Marit Bergman – This Is The Year
* Miss Li – Dancing The Whole Way Home
* bob hund – Tralala Lilla Molntuss, Kom Hit Ska Du Få En Puss
* David & The Citizens – I've Been Floating Upstream Since We Parted
* Hot Chip – Ready For The Floor (Album Version)
* Mando Diao – Gloria (Bassflow Remake)
* Laurent Wolf feat. Eric Carter – No Stress
* Sailor – A Glass Of Champagne
* Jussi Björling – Till havs
* Timo Räisänen – Fear No Darkness, Promised Child
* Timo Räisänen – Bollen Måste Dö
* Fever Ray – When I Grow Up
* Johnossi – What's the Point
* Nitzer Ebb – Let Your Body Learn
* Depeche Mode – See You (Live In Hammersmith)
* Depeche Mode – Things You Said (Live 1988)
* Liam Lynch – Fake Depeche Mode Song

För att samla ihop mig kommer här de gamla Timmarna:
JiM Timme-01
JiM Timme-02
JiM Timme-03
JiM Timme-04

Enjoy!


Chokladpudding!!!

De ringde idag & sa precis det jag knappt vågade hoppas på. Om nu bara min kropp (hälsoundersökning/drogtest) och säpo (säkerhetskontroll) inte har något emot det så börjar jag jobba snart. Det sköna är att det inte bara är vilket jobb som helst, utan ett jag verkligen känner ska bli kul & utmanande.

39 GB i timmen

Imponerande. Har nu den nya hårddisken i min hand. Ganska exakt 24 timmar tog det från order till att den satt kopplad till min dator. Om vi då för skojs skull antar att disken varit full med data. Formatterat innebär det att 933GB, dvs att 39GB i timmen, har överförts från Sundbyberg. Inte illa. Vi räknar lite på det.
39 GB = 39000000000 bytes = 312000000000 bit = 312000 Mbit.
24h = 86400 sek.
312000/86400=3,6Mb/s.
En hyfsad överföringshastighet alltså.

Som Tanenbaum sa en gång, för uppenbarligen länge sen: "Never underestimate the bandwidth of a truck full of tapes hurling down the highway".

Lösenordsbytardagen

Jepp, idag är det faktiskt det, enligt PC för Alla. Det är ingen dum idé att "genom att skapa en gemensam deadline hoppas vi att varje person får ändan ur vagnen och faktiskt knappar in en ny bokstavskombination som lösenord". Minst tio tecken, blandade gemener, versaler, siffror och specialtecken ska det vara för att anses säkert. Jag har trots insikt i problemet (5p i informationssäkerhet) ett lösenord på vissa sidor som är lika lättknäckt som ett norrländskt tunnbröd, den torra varianten. Skäms på mig! Well, jag har faktiskt fler och betydligt säkrare på viktiga sidor, men ändå. Det dumma är att olika sidor har olika krav på lösenord, annars skulle man ju kunna lära sig ett riktigt klurigt och långt en gång om året. Ibland måste man ha siffror och ibland får man inte. Irriterande.

Så, gott folk, få nu "ändan ur vagnen"! Det gäller även dig Mr Arsotid.

Det blir inga coola partytricks

Kunden klarade sig visst själv på det ena jobbet jag sökte, så en av de två intervjuerna gav inget, på kort sikt. Försvarstänk: Skönt att slippa jobba 21 mil hemifrån och ska det vara så långt kan det lika gärna vara lite till som till Gbg/Sthlm, som vore rätt mycket roligare än Oskrshmn.

Och så har jag fått virus i Spotify. Firade med att beställa en cd (Karin Ström - Fantomhalvan). 2010 blev alltså inte det första fysiskt-album-fria året.

Den sista julklappen

Köpte nyss en ny extern hårddisk. Lite sådär av en slump. Har länge velat bli ännu mer seriös med backup av alla gigabyte data jag samlat på mig. Är ganska duktig idag, men brinner huset ner är det kört. Ville därför ha en extra disk, som man kan placera utanför huset. Råkade idag snubbla över en perfekt för trehundra:- mindre än normalt. Lade genast en order, stärkt av julklappspengakassan, och när jag skulle efterköpskontrollera hårddisken hittar jag den inte. Hmm. Det visar sig att den var slut. Jag köpte den sista. "Produkten är slut och tillverkas ej längre. Produkten går därför ej att beställa!" Lucky bastard. Fan ta Murphy's lag om huset brinner ner innan jag fått den på plats. Knock-on-wood.

Nu ska jag ner till Arbetsförmedlingen och tigga pengar. :-)

I väntan på vaddå

Inget är som väntans tider. Särskilt inte om det är ganska livsavgörande besked man ska få svar om. Nu är det ju inte direkt ett cancerprov jag väntar på, men ändå, med mitt perspektiv är det viktigt. Det känns som att sitta på en avsats mellan två bassänger, en fylld med chokladpudding, den andra med bajs. På ytan ser man ingen skillnad. Vilket håll ska man trilla på? När jag ser på telefonen att det är dags, går det inte att se vad som döljer sig bakom numret. Kanske avslöjar tonen i rösten vad de vill framföra, innan orden gör det. Jag tror det. Jag börjar bli bra på sånt.


Deo finito

Mitt deo stick börjar ta slut och det verkar vara omöjligt att hitta en ny likadan. Inte ens på nätet. Internet är annars en hyfsad källa för information. Fick tex reda på att jag gått omkring med en oemotståndlig italiensk doft med fräscha noter för en sportig attityd samtidigt som den är förförande med sina sensuella, maskulina inslag.

Den snobbige shopparen

Idag är det åter dags att fylla kylen med föda. Tyvärr ser det lite jobbigt ut. En snabb titt i plånboken och jag ser till min fasa att jag inte har någon tia, att stoppa i kundvagnen. En femma då, undrar någon. Trots arbetslöshet och elände skulle jag aldrig nedlåta mig till visa för folk att jag är så fattig att jag måste ta till en sådan för att få ut en vagn. Några gränser får det finnas för hur lågt man kan sjunka.

I-landsproblem och dess lösning

Vi skulle behöva (beroende på vad man jämför med...) byta vår gamla härk till tv, eller egentligen två. Storleken har betydelse. Kanalerna räknar tydligen med att folk har jätteapparater, så de gör texten i deras grafik mindre & mindre. Tyvärr är inte tv-apparater för nära eller över femsiffriga belopp på prio-listan för folk på stämpelpengar. Det hindar mig, den evige optimisten, inte att ändå leta upp den hypotetiska tv som ska pryda vårt hem, en vacker dag. Ett, för den som vill göra det perfekta köpet, mödosamt arbete. För att all min reasearch inte ska gå till spillo, den är ju färskvara, så har ni facit här.

Nu bortser vi ifrån vad som är bäst, utan tittar på prisvärdhet. Det finns betydligt dyrare och kanske bättre och det finns apparater som kostar hälften, men alla (Expert, AudioVideo, Reptilen, otaliga inlägg i forum på nätet) pekar på samma apparat. Nämligen Samsung LExx-B65y. Där man byter ut xx mot storlek (19,22,32,37,40,46,55) och y mot en siffra (0,1,5,6,7,8 och kanske några till). Tex LE40-B655. Byt ut B:et mot ett A och du har en helt annan apparat, billigare och mindre bra. Sista siffran har i princip ingen betydelse, Expert kör med en, Dustin en annan osv. De har lite olika form & färg, men funkionellt är det samma apparat. Det finns issues kring garantin, vissa är direktimport och har andra garanti regler (jag vet inte om de är sämre, men olika) och saknar svensk manual.

Don't shoot the messenger.

Kite

En affisch i Växjö. Min nyfikenhet.
Och så Spotify: Kite – Kite & Kite – 2

Där har ni vägen till mitt nya favoritband. Idag.

Livet och fiktionen

Ibland korsas livets väg och det man läser eller ser på film/tv på ett märkligt sätt. Minns mitt nu tre dagar gamla inlägg om jägaren. Och så läste jag igår följande i min bok (Östergrens Gangsters):

"Mannen var söndersliten, utifrån och in, av ett lönlöst grävande, huggande och släpande och ett lika fruktlöst jagande efter föda. En bild av en fullständig och obegriplig hopplöshet, på ett par kilometers gångavstånd från en fullt utrustad ICA-butik."

Märklig är ödets vägar, bara man tittar ordentligt.

Modeblogg

En stor andel av alla bloggar verkar handla om mode. Så jag tänkte inte vara sämre. Jag köpte ett par byxor igår, på KappAhls rea. Ett par svarta, helt vanliga byxor för 49:-. Billigt va! Modefotografen har tyvärr ledigt idag, så jag kan tyvärr inte publicera några heta bilder.

Helgkänsla

För första gången på ett år känns det som att det är helg. 2009 var som en lång vardag, utan skillnad mellan vardagar & helger. Nu, efter tre dagar med intervjuer, känns det riktigt skönt att få andas ut. Som om jag gjort en arbetsvecka. Finwhiskeyn får dock vänta, orkar inte. Ett glas kall apelsinjuice var mer lockande. Nu är det bara att vänta på domen.

Tillbaka på tåget

I slutet av förra seklet åkte jag tåg ToR till residensstaden, varje dag, vardagar. Idag gjorde jag det igen och om gudarna vill mig väl så blir det till att återse en del gamla pendlare snart. Nästa vecka blir spännande, indeed.

Imorgon är det Växjö & ny intervju. Tänk, att behöva kamma sig tre dagar i sträck. 


Den Urvridne

Så känner man sig efter en dag av säljande av sitt egna kunnande. En urvriden trasa alltså. Men det känns ok. Jobbet kan bli riktigt kul och utmanande.
Frågan är hur man känner sig efter morgondagen, del 2 av intervjun. Eller efter fredagens prövning. Då ska jag ta fram finwhiskeyn, som jag definitivt ska passa mig för ikväll. Imorgon blir det drogtest tror jag. Hjälp! Jag som druckit 1,5 kopp kaffe. Sen blir det besked redan nästa vecka. Vad de än säger kommer det att bli omtumlande. Urvriden och omtumlad, jojo, det är att leva det!

Allt eller inget, helst samtidigt

2&1halv timme kvar till elddopet om det enda relevanta jobbet sen jag minns knappt när. Mitt i de sista finjusteringarna av argument och mitt i mitt interna peptalk - ringer telefonen. Ett annat företag har lyckats hitta mig. Intervju på fredag. Veckopendling ett halvår. 
Med tanke på orten misstänker jag att den här är relevant:

En perfekt merit om de ska bygga reaktor här i stan. :-)

Kvällenföreanställningsintervjuångestsjälvpepp

Kalla det vidskeplighet eller bara psykologi. Imorgon är det dax för jobbintervju nummer två. Sist körde jag detta inlägg och det funkade - den gången. Så varför inte igen?

"Imorgon ska jag sitta där och sälja mitt jag. Bla bla bla vad jag är bra! Jag gillar verkligen inte att förhäva mig själv, vilket faktiskt är lite märkligt när jag nu råkar vara bäst, på allt. Holistisk, pragmatisk, proaktiv, effektiv, flexibel, prestigelös, team player, målinriktad, nyfiken, har lätt att lära. Name it and I am it! Ni har en jäkla tur att jag råkar vara tillgänglig, med kort varsel. Frågor på det?"

Förlåt alla gamla frogturd-fans, detta inlägg är mest för mig själv, så ni får stå ut med en repris. Men håll gärna tummarna. Båda!


Jägaren är tillbaka

I god grottbjörnsfolksanda har jag, som karl i huset, idag varit på jakt. Bytet blev värdigt ett 46 cm långt CityGross-kvitto. Det leder tankarna till den eviga frågan om vilken kassa man ska välja. Några engelska forskare har kommit fram till att man alltid ska välja den kortaste. Googla på det om ni är sugna eller källkritiska, men jag nöjer mig med denna uppgift från radio (för några veckor sedan). Såklart fick man ringa in och tycka till. Minns bara en skön kille som självklart alltid valde den kö som hade snyggast kassörska och han konstaterade också att den ofta var längst.

Anyway. Jag måste förstås berätta om en småkul sak från dagens kö. Minns då att vi snackar grå vardag och verklighetens karghet, så det är inte asgarvshumor det handlar om. Jag hade precis valt kö och skulle ställa mig när kassörskan säger att hon ska stänga och att jag kan ta kassan bredvid, som är stängd. Jag går över och börjar lasta upp varorna på bandet. Samtidigt kommer nästa kund och ställer sig bakom mig. Det roliga är hans min när han ser att kassan, som inte hunnit öppnas, är stängd. De signaler hans blick sände mig var otvetydliga. "Ä du dum i huvvet pucko." Han kunde förstås inte veta att jag i princip är expert på att välja kö.

Arbete och frihet

Min arbetslösa hjärna råkade höra Mange Schmidts låt Ledig, samtidigt som den dåliga deckaren om den stulna skylten från Auschwitz kablas ut i media. Jag minns samtidigt orden från en gammal arbetsgivaren som det gick jäkligt bra för en gång i en annan tid.

Manges budskap:
"Jag vill vara ledig ledig ledig bara sitta brevid brevid brevid
inte göra nånting' nånting' alls bara göra nånting' nånting' nice"

Skyltens budskap:
"Arbete ger frihet"

Arbetsgivarens budskap:
"Vinst ger frihet"

Mitt budskap:
Innan några missförstånd uppstår så vill jag vara extremt tydlig med att jag tar fullständigt avstånd från vad tanken med den där skylten var. Det är bara orden i sig jag funderat på. Till saken... Å ena sidan är det en enorm frihet att vara arbetslös. Det finns ingen som säger vad jag måste göra. Jag kan välja att gå åt vilket håll jag vill, bokstavligt talat men också med livet. Det finns förstås begränsningar, men mest i min hjärna. Å andra sidan är man totalt låst, egentligen mest av tiden och pengar. Friheten Mange sjunger om bygger på att man har något som betalar för allt det man gör med sin frihet. En dröm för många förstås, men inte överdrivet realistisk. Jag testade att köpa en Triss-lott, men det hjälpte inte. Vinst, dvs gott om pengar, ger frihet, där hade Arbetsgivaren rätt. Jag sitter nu med min frihet att göra vad som helst, men varje plan, idé, dröm bromsas av tanken på om det är ekonomiskt vettigt. Sanningen är att arbete ger pengar och pengar ger frihet.

Epilog: Imorgon är det dags för Arbetsförmedlingens arbetsförnedring. Jag ska ringa och berätta om hur duktig och aktiv och drivande jag varit i att gräva fram jobb. Snacka om att känna sig som den där lilla ynkliga skolpojken som med glidande röst försöker förklara det hopplösa läget. Läs tidningarna AF! Där ser ni hur lätt det är. Fast jag ska förstås på en intervju imorgon. Det känns gott, men som Mange S säger "om bara gud visst hur skön jag va skulle gud säkert pröjsa min lön idag, men jag har säkert för höga lönekrav och jag glömmer som vanligt min bön idag".

PS Kom på att lika viktigt som att ta avstånd från skyltens budskap är att poängtera att jag inte direkt har Mange Schmidt på listan över favoritartister. Spotta gärna på mig för att jag är arbetslös, men jag vill inte bli beskylld för dålig musiksmak!

Flickan

Skrev nyss ett långt, välformulerat, genomtänkt inlägg om filmen vi nyss sett, Flickan. Då krashar Internet-fucking-Explorer. Nu orkar jag inte skriva om det. Så kortfattat: Seg. Vacker. Långsam. För tyst för att man skulle kunna våga prassla med popcornen. En besvikelse, men Sambo M gillade den.

Se istället En öm kyss. Inte för att de är alls lika, men för att jag såg den igår och kan rekommendera den. Jävligt irriterande dock med de religiösas trångsynta syn på kärleken. Men hursomhelst, en bra film. Om inte annat för att en hund får vad den förtjänar.

Filmtajm

Idag är det premiär för Karlshamns Filmstudio och jag med sambo tänker vara med. Det är några år sen sist, men nu jäklar. Det är inte många av årets filmer som är på min måste-se-lista, men det brukar vara bra val de gör, så det känns kul. Särskilt nu när de säljer popcorn (pocknock som Lilla E kallar dem) i salongen. Filmnördar kan hålla tyst, popcornen gör halva filmen.

Oops jag har glömt äta lunch. 

Dags att städa

Och nu menar jag inte här hemma, utan på Internet. Kan ingen ta på sig att rensa ut all gammal skit? Hittade just det perfekt jobbet att söka. Det var mitt jobb helt enkelt. Problemet? Ansökan skulle vara inne våren 2007.

Gentlemen

Så var jag klar med Klas Östergrens Gentlemen. Det fick bli ljudboken eftersom jag inte har den i fysisk form. Den lästes av Björn Kjellman och det kändes bra, rätt dialekt och kaxighet i rösten. Nu ska jag ge mig på uppföljaren. Gentlemen skrevs 1980, Gangsters 2005. Den senare har jag i bokform, men även ljudbok, så den kan jag avnjuta i alla lägen. Det känns lite konstigt att de valt en annan uppläsare, Reine Brynolfsson, men det tar väl en halvtimme, så är man inne i det. Får lite flashbacks från Stieg Larsson trilogin när jag hör honom, men det går förstås över. 

Klas Östergren. Jag är lite splittrad till hans böcker. Å ena sidan skriver han fantastiska historier, men språket är högtravande så att man känner sig som en okunnig valp ibland. Visst förstår man det, men när det friskt vräks ut ord som dessa bromsas i alla fall jag upp en aning - minst:

nattståndna minnen, pekoral, pastisch, patos, klärobskyr, nihilist, hekatomber, metafys, tvehågsenhet, libido, indolens, envig, afrodisiakum, anakronism

Det får mig att minnas en mening ur boken:
"Denna hans strävan efter högtidlig språklig stringens och ansträngt proper piktur gjorde att han sökte upp ord som han definitivt inte begrep."
Inte för att jag tror KÖ inte begriper vad han skriver, men det är en kul tanke. Jag undrar om detta är hans vardagsspråk?

Om inte annat kan man läsa boken för att få veta varifrån "Bear Quartet" tagit sitt namn.

Gentlemen/Gangsters ska visst bli TV-serie. Det ska bli kul att se vilka som får rollerna. Man kanske skulle ge sig på en gissning. En annan dag. Kanske.


En fallen ängel

Idag ska julen ut. Första offret blev en fallen ängel. Bokstavligt talat. Men det blev otäckare än så när jag på väg till soptunnan med skrället tittade den i ögonen.



Det är en riktig fallen ängel, det måste det vara. Det kanske rent av är Satan själv. För titta på ansiktet. En sådan illmarighet och ett sådant lismande leende kan bara inta ha goda avsikter. Och vad höger handen håller på med, det vågar jag inte ens antyda.

Må fanskapet brinna i helvetet, eller åtminstone på återvinningscentralen i Mörrum.

Dags att köpa CD

Det är av någon anledning inte så ofta man köper skivor nuförtiden. Det måste vara för att CD-stället är fullt. Det räcker bara halvvägs genom S just nu. Ja, man har såklart skivorna i bokstavsordning.

Det är Karin Ströms fel att det snart måste investeras igen. Detta trots att hon är så fasansfullt ful. Nya singeln:

Inte i klass med det bästa från "En saga om en sten", men det låter lovande.
Skrev jag ful? Jag menar förstås fet. Fett bra. :-)

Jag har aldrig sett henne live, men jag älskar hennes sätt att rocka loss. Se vid 1.10-1.15 här:

 


Vad betyder alla ord

Problemet med Edith Piaf är jag.

Jag kan nämligen inte direkt skryta om mitt franska ordförråd på en dryg handfull ord. Till min hjälp finns då, trodde jag, Rikard Wolff och Anna-Lena Brundin, som båda tolkat/översatt Piaf-sånger till svenska. När jag satte mig och jämförde deras texter inser jag att de inte är i närheten av lika. Vilken som ligger närmst originalet lyckades två minuter på Google inte svara på, så det får vara. Anyone? För min del känns Brundin mest äkta, till stor del för att hon har rätt kön, men kanske mest eftersom hennes skånska R river lika gott som Piafs. Och så var det dessa tolkningar jag hörde först. Det gör väl sitt till.
Hittade en Piaf-skiva med Helena Bergström på Spotify, den verkar hur mesig som helst, inte ett skorrande R dessutom. Sanningen ligger kanske närmst när Piaf själv sjunger sångerna på engelska:
Edith Piaf – No Regrets (Je Ne Regrette Rien)

Hörde jag någon hojta - "Lär dig franska!"? Vi får se om jag hinner det imorgon.

Ett meddelande till mig själv

och andra som kan behöva det.

Kändisar och kändisars kändisar

Jag skrev härom dagen att jag inte imponerades av de 20 första sidorna av "Hypnotisören". Skam den som ger sig, jag läste ut den och måste säga att den trots allt var ganska spännande. Inte som Dan Brown, där man rusar genom historien, ivrig att få veta hur det ska gå, utan mer sansat och på något sätt gripande. Klart godkänd, men den var bitvis irriterande detaljrik. Vem bryr sig om att huvudpersonen behöver slå en sexsiffrig kod för att komma in på sin arbetsplats? Eller att Rikskrims innebandylag förlorar not närpolisen, trafikpolisen, sjöpolisen, nationella insatsstyrkan, piketpolisen och säkerhetspolisen?

Sen gav jag mig på min julklappsbok, Edith Piafs självbiografi "Dansat med lyckan". Man måste förstås ta sådana med en nypa salt. Visst var hon fantastisk, men att över 175 sidor höra henne själv berätta det, blir aningen tröttsamt. Boken täcker de lyckliga åren, men det tragiska under dessa nämns knappt. Nu måste jag (och du!) se om filmen "La vie en rose".
Det är intressant att notera hur Piaf, liksom många av P1 Sommars kändisar, gillar att berätta om vilka kändisar de i sin tur träffat och känner. Det är uppenbarligen något magiskt med dessa ikoner. Jag minns själv när jag... hehe! Det sparar vi till en annan dag eller ett annat liv.


På drift

Jag har läst ovanligt många böcker det senaste året. För att dela med mig av mina erfarenheter kommer här två boktips, som kommer att spara dig mycket tid.

1) Jack Kerouac / On the Road: Detta är en sån där bok som varje riktig karl bör ha läst.
Mitt tips är: Gör det inte. Den är seg och inte värd din tid. En nolla åker runt i Amerika, sätter och röker på. Snark.

2) Henrik Lange / 80 romaner för dig som har bråttom: En tecknad seriebok där ett antal (jepp, åttio!) stora romaner komprimeras till fyra serierutor (vardera). Mitt tips är: Läs den. Som exempel ser ni här "På drift" (som "On the Road" heter på svenska):

 Smidigt va!


Good Riddance Day


I Amerika, där kan de tydligen göra sig av med saker - med stil. Själv hade jag en "Through Away Day" i garderoben, men detta är ju coolare, rena själaterapin. Good Riddance Day. Det kanske vore något för Karlshamns Torg? I'm in!

Jävla hamster

Det är bara att erkänna, jag måste ha en skruv lös, eller två. Hur förklarar man annars den samling av bråte som fyller vårt hus. Det är helt sjukt att tro att jag någonsin ska hinna ta hand om dem på ett vettigt sätt.

Det är skönt att man varje nyår får lust att rensa ut, sortera och börja om. Skillnaden detta året jämfört med tidigare är att jag insett att jag, för att hålla sinnet friskt, seriöst måste ta tag i att göra mig av med saker.

Igår och idag har det varit attack på skrivbordets gömda skatter. Några målande exempel på vad utgrävningen resulterade i: Oöppnade brev med pensionsinfo från flera år tillbaka, lappar med telefonnummer till personer jag inte har en aning om vilka de är, hundratals kvitton, fem gamla mobiltelefoner, 1500 kronor, en gammal Marit Bergman-biljett, ett par trasiga gosedjur, en pulsklocka, en Bob Hund-vinyl samt en gummiorm liggandes i en låda märkt "Orm!" - Amen. Sug på det ni som tror ni har det stökigt hemma!

Ni har nu något kul att se fram emot när jag ska skriva om vårt 12 kvadratmeter stora rum, fyllt med - prylar. Det är ett rum effektivare än varje inbrottslarm (knock on wood!), ty den tjuv som tittar in där skulle genast ge upp och dra vidare.


Enjoy the Silence


Förläng ditt liv

Livet är för kort. Eller är det så att vi försöker trycka in för många måsten i det? Vissa måsten är inte saker vi måste göra, utan saker vi vill göra. Vi måste dem bara inför oss själva. Jag har kommit på ett knep att hinna mer. Man vill ju läsa alla böcker. Eller hur! Det går att speeda upp ljudböcker i tex mp3-format med ca 35-40% utan att det låter alltför mycket Kalle Anka över det. Trevligt? Nja... Praktiskt. Ja! Men stopp! Tiden som blir över då? Vad ska man fylla den med? Jag ska nog komma på något.


Dokumentation nyår 2009/2010

Angående goda vänner så kan jag tipsa om dessa, som vi drack igår...



Att gå ner i vikt har säkert många lovat i natt. Då gäller det att bränna kalorier.
Men det finns andra, roligare sätt att bränna kalorier på...

Känn ingen sorg för mig

2010 har hittills varit ett gott år. Tack vara ett gäng goda vänner. Tack you! 

Håkan H kammade hem 00-talets låt, med "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Den fanns inte på min topp 1, men jag känner ändå, med facit i hamn, att det är rätt val. Check it out!


RSS 2.0